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Getting the Word Out: 
Campaign Finance Act Compliance  
 
Township boards are often asked to take a position on issues of importance to their community. And many 
townships put millage or other questions on the ballot. But Section 57 of the Michigan Campaign Finance 
Act (MCFA) limits how a public body can use public funds or property when it comes to campaigning for 
ballot questions or candidates. 
 
Here’s what a township board or township board members may do in their official capacity: 
 

• A township board may advocate (lobby) for or against legislation to state and federal legislators or 
officials. (Hays v. City of Kalamazoo, 316 Mich. 443, 1947) 
 

• A board member may express his or her views in their policy-making capacity. 
 

• A township board may produce and distribute factual information concerning issues relevant to 
township functions. This includes informing the “electors in a fair and objective manner of the facts 
surrounding an upcoming ballot proposal.” (Attorney General Opinion 6531 of 1988)  
 

• A township board may adopt a resolution to support or oppose a ballot question, as long as the 
ballot question relates to township concerns, property or government. The township cannot use 
township funds, property or resources to distribute such a resolution.  
 

• A township board may allow any candidate or campaign committee to use a township facility that 
is already open for public use by policy, as long as any candidate or campaign committee may use 
the public facility. 

Here’s what individual board members may do as private individuals: 
 

• Elected or appointed public officials or employees of a township may express their own personal 
views when they are not acting for the township, on their own personal time, expending their own 
personal funds, or providing their own personal volunteer services.  

What a township board or board members must avoid doing: 

• It is not lawful to use township funds, township-owned office space or other property to expressly 
advocate a vote for or against a candidate or ballot question. “Expressly advocate” means to state 
support for the passage or defeat of a ballot question or the election or defeat of a candidate. In 
other words, to say “Vote yes for” (or no) or “Support” (or defeat) a candidate or ballot question. 
 

• A township cannot put links on its website only to sites that expressly advocate only for or against 
one candidate, one slate of candidates or one side of a ballot question. 

 
 
 

This information is intended to be general information and you should always  
check with the township’s legal counsel. 

 


